Geef mij maar een koelkast

By | vrijdag/28/11/2014

Gisteren was ik aanwezig op een event waarbij ik de enige niet-recruiter was. Recruiters zijn bijna één met hun telefoon, ze bellen, mailen, whatsappen etcetera de hele dag door. Dat is iets wat ik wel gemeen heb, mijn smartphone is ook DE manier om te communiceren als ik mijn laptop niet bij me heb.

Ik ben een zogenaamde Apple-fangirl en koop elke 2 jaar de nieuwste iPhone. Aangezien ik een zakelijke en prive telefoon heb, zijn dit in mijn geval ook 2 iPhones. Twee jaar terug werd dit een witte en zwarte iPhone 5, maar dit jaar moest ik kiezen uit de 6 en de 6 Plus. Toen de Ipad uitkwam, stond ik op “The Day” in een lange rij te wachten om als eerste een tablet te bemachtigen. De keuze was voor mij dus ook simpel, ik zou voor de Plus gaan. Ondanks de reacties uit de omgeving “hij is wel heel groot hoor”. Maar voor als ik bijvoorbeeld ga hardlopen heb ik toch nog mijn kleine iPhone 5 ernaast dus de Plus zou voor mij geen probleem zijn.

10808443_614328102005027_1161770170_n

Dat ik de Plus voor het eerst in mn handen kreeg, had ik ook wel het gevoel dat ik een iPad mini-mini bekeek. Alles wat een stuk groter, maar wat went dat snel. Na een dag, pakte ik mijn iPhone 5 alleen nog maar om te bellen en muziek te luisteren. Maar mijn 6 Plus pakte ik zelf voor zaken waarbij ik normaal gesproken mijn laptop zou pakken. Interessant was ook het artikel dat Luke Wroblewski deze week twitterde waarin het gedrag van iPhone 6 Plus gebruikers in relatie met iPad wordt onderzocht. Hierin wordt duidelijk dat het gebruik van een iPad afneemt, naarmate het smartphone scherm groter wordt.

PKTBlog_iPhone6_v2

Logisch, ik ben persoonlijk geen tablet gebruiker omdat ik met alleen een tablet niet zo veel kan. Ik pakte vaker mijn laptop als ik thuis was en buiten de deur is een smartphone net wat handzamer. Ik heb lang getwijfeld of ik voor een iPad Mini zou gaan, maar toen een grotere iPhone werd aangekondigd, besloot ik daar op te wachten.

Ik ben blijkbaar een typische iPhone 6 Plus gebruiker. Mijn telefoon wordt vaak genoeg belachelijk gemaakt. Mensen vinden ‘m lomp, groot en niet handig. Moet ook toegeven, bellen zonder headset voelt onnatuurlijk maar voor app-gebruik is het een topapparaat. In je kontzak stoppen is vaak wat lastig, want de helft van je mobieltje steekt er nog uit. Ermee hardlopen is ook geen doen, want in geen enkel tasje past hij.

10644492_832437233444155_1354273400752498614_n

Maar wat me eigenlijk het meeste opvalt is dat ik helemaal niet het gevoel heb dat de User Experience niet klopt. Vooraf werd er veel geschreven dat de typische manier van touch-screen navigatie (met de duimen) lastig zou worden op het grotere scherm van de Plus. Maar als ik op mijn heen kijk, zie ik gebruikers nog op exacte dezelfde manier erdoorheen gaan. Wanneer ik nu op het scherm van mijn 5 kijk, moet ik met mijn ogen knijpen zo klein het allemaal is. Wil een gebruiker dan wel meer zien op het scherm van de Plus (en uiteraard ook de grotere smartphones van andere merken) of is de mobiele versie van websites al gewoon voldoende en neemt het gebruikersgemak alleen maar toe nu het wat beter in beeld is. Want laten we eerlijk zijn, het is soms een gepriegel om informatie fatsoenlijk op een kleiner scherm in beeld te brengen.

Het hele artikel over “The Screen Size Debat” is hier te lezen. Mijn Plus is gisteren door heel wat mensen bekeken, gevoelt en gebruikt. De reacties waren redelijk negatief. Blijkbaar is niet iedereen al klaar voor de nieuwste type smarthphone 😉 En moet zeggen dat ik met alleen een Plus ook niet uit de voeten zou komen. Ik laat ‘m thuisliggen als ik ga hardlopen, maar wil dat ook niet doen zonder telefoon. Wellicht dat Apple straks met de komst van hun “watch” daarvoor een oplossing bedenkt. Het is inmiddels al zover dat als ik gebeld wordt dat er 2 telefoons gaan en ook mijn laptop begint te gillen. Het is dus nog maar een kleine stap dat ik straks zonder telefoon van huis kan en aan mijn horloge genoeg heb?