Monthly Archives: september 2011

Responsive design: hype of oplossing?

In Amerika lopen ze ermee weg. Talloze blogposts worden volgeschreven over de nieuwste trend: Responsive design. Met de komst van de smartphones en tablets een logische oplossing voor diegene die niet willen investeren in verschillende media. In Nederland druppelt dit fenomeen ook langszaam binnen. Is responsive design een blijvertje of een kortstondige hype?

Responsive design is een oplossing die gebruik maakt van een flexibel grid. Afhankelijk van de schermresolutie worden blokken op een andere plek gezet. Content blijft hetzelfde en dient dan ook kort en bondig geschreven te worden. Mobiel is leading dus lange gedichten worden niet meer gewaardeerd. Klinkt goed toch? Je bent in één klap klaar, houdt de kosten in de kiem en bedient daarmee toch al je bezoekers.

Sinds de enorme groei van mobiel internet verkeer kun je als bedrijf niet meer achterblijven en je bezoekers een trage website op postzegelformaat aanbieden. Flash lijkt al helemaal een schande. Less is more, het liefst HTML5 en Internet Explorer lager dan 9 telt bijna al niet meer mee. Grids bestonden al langer, maar een responsive design doet daar nog een schepje bovenop.

Is responsive design wel echt de oplossing voor alle media?

Paar jaar geleden toen er nog een 800×600 schermresolutie bestond en je enorm hip was met je 1024 monitor, kwam er uit Amerika ook een trend overwaaien: Liquid Design. Alles bleef wel op z’n plek staan, maar de blokken waren schaalbaar in de breedte. Zo had je twee vliegen in één klap en was je niet afhankelijk van de schermresolutie die je bezoeker had.

Nadat de prijs van monitoren enorm daalde en iedereen al vrij snel van de grote dozen overging naar mooie breedbeeld displays verdween liquid design ook al vrij snel van de kaart. Het was namelijk niet echt meer nodig, want je wil een liquid design niet bekijken op je 1920px scherm.

We zitten nu in eenzelfde overgangsfase. We hebben te maken met een enorme hoeveelheid schermresoluties en responsive design biedt zich aan als oplossing. Veel bedrijven weten niet of ze serieus aanwezig willen zijn op het mobiele net of zien  het nut  niet om daar een aparte investering voor te doen.

Mobiel bepaalt het allemaal, of niet?

Ik maak voornamelijk corporate websites. Eigenlijk ideaal om daarvoor een responsive design te maken. Maar kan ik een klant uitleggen dat deze zijn teksten moet beperken tot twee Post Its? En wil een klant wel de  content van zijn volledige website mobiel aanbieden? Wijkt de User Interface van een mobiele website niet af van een standaard website. Een simpele hoofdnavigatie met daarin 3 lagen kun je niet kwijt in een mobiele variant. Daarom moet er ook vanuit mobiel gedacht worden. Niks niet 3 lagen, maar simpele website structuren die de bezoeker gemakkelijk naar de pagina leidt die hij zoekt.

Ik kijk nog eens naar een aantal van mijn recente websites en hoe de blokken zich zouden verplaatsen wanneer het om een responsive website zou gaan. Call 2 actions staan aan de rechterkant dus zouden automatisch naar onderen verplaatsen. Wil ik dit wel, ze zijn juist rechtsbovenin geplaatst omdat ze belangrijk zijn. Een ander design toont 4 grote blokken naast elkaar die elk even belangrijk zijn. Dat wordt op de mobiel een behoorlijk stukje scrollen wanneer ze onder elkaar vallen.

Responsive design gaat uit van de eenvoud. Eenvoud die we door de groei van de techniek bij websites hebben kunnen loslaten. Mobiele websites en standaard websites zijn nu nog niet hetzelfde. Wie een beetje houdt van User Interface en design een warm hart toedraagt, zal in responsive design nog geen oplossing zien….

Meer artikelen over responsive design:

 

Ontspanning

Afgelopen twee weken was ik vrij….vrij van werk en verplichtingen. De eerste week ging ik samen met mijn vriend een week naar Bretagne en de week erop naar mijn ouders in Drenthe. Na een reis van een kleine tien uur reden we over een veredeld fietspad naar ons vakantiehuis in de Middle of Nowhere. In de verste verte was er geen huis te bekennen en om ons heen alleen maar rust. Één ding mocht er niet ontbreken aan onze vakantie: internet.

We hadden na een strenge selectie een huis gevonden dat internet had. Een draadloos signaal dat door een dikke muur moest en bij de huiseigenaar vandaan kwam. Een enkel streepje op de airport…Maar we hadden uiteraard onze vakantietas goed ingepakt. En de Airport Express werd rap eruit gehaald. In eens was er vol bereik en in combinatie met de netwerkkabel haalden we zelfs de snelheid van een ADSL lijntje.

We hadden die week een druk programma en elke dag waren we op stap. De huiseigenaar was blijkbaar diverse keren bij ons aan de deur geweest om te vragen of het ons beviel. Uiteindelijk stuurde ze ons maar een e-mail om te vragen hoe we het hadden. Vakantie foto’s werden natuurlijk direct gedeeld op Facebook en om de T-mobile rekening te beperken, belde ik niet met mijn moeder maar had ik haar uitgelegd hoe we moesten Skypen.

Wanneer we ’s avonds op de bank neerploften na een vermoeiende dag was het tijd voor ontspanning. Voor veel mensen uit mijn omgeving haast niet te begrijpen, maar voor ons was dat een avondje WordPress. Ik had eindelijk eens de tijd om te werken aan een nieuw theme. Dat werkt meestal als volgt: Ik ben (interaction) designer en bedenk de meest uitdagende oplossingen die standaard niet in WordPress zitten. Mijn vriend is developer en ziet hierin een uitdaging om dit technisch voor elkaar te krijgen.

Zo zitten wij dus naast elkaar op de bank, met de laptops op schoot te werken aan WordPress dingen. Dat noemen wij ontspanning…Naast de hele laptop die volstond met nieuwe series overigens. En de TV…die is niet aangeweest.